Dokumentasjon
Kan jeg be om attest før jeg slutter i jobben?
Ja, du kan gjerne be om attest før siste arbeidsdag. Retten etter arbeidsmiljøloven er knyttet til at arbeidsforholdet avsluttes, så tidspunktet for når attesten faktisk utstedes må ofte avtales med arbeidsgiveren.
Kort svar
Ja. Det er ingenting i veien for å spørre arbeidsgiveren om attest før du har sluttet.
Arbeidsmiljøloven gir deg krav på skriftlig attest når du fratrer etter lovlig oppsigelse. Loven sier derimot ikke at arbeidsgiveren må ferdigstille attesten før arbeidsforholdet faktisk er avsluttet.
Det betyr i praksis at du gjerne kan spørre tidlig, men arbeidsgiveren kan ønske å vente til nærmere siste arbeidsdag.
Hvorfor kan det være smart å spørre tidlig?
En attest er lett å glemme når både du og arbeidsgiveren er opptatt med overlevering, avslutning og praktiske oppgaver.
Spør du i god tid, kan du også avklare:
hvem som skal skrive attesten
når du kan forvente å få den
om den bare skal inneholde minimumsopplysningene
om arbeidsgiveren kan beskrive arbeidsoppgavene dine litt mer utfyllende
Hva skal attesten minst inneholde?
Etter arbeidsmiljøloven skal attesten minst opplyse om:
navn
fødselsdato
hva arbeidet har bestått i
hvor lenge arbeidsforholdet har vart
I arbeidsforhold der en mer utfyllende attest er vanlig, kan du også ha rett til dette dersom ikke noe annet følger av tariffavtale.
Når bør du spørre?
Det finnes ingen bestemt frist du må følge.
Et praktisk tidspunkt kan være etter at oppsigelsen er levert og sluttdatoen er avklart.
Du kan for eksempel skrive:
«Kan vi også avtale at jeg får attest i forbindelse med avslutningen av arbeidsforholdet?»
Da får arbeidsgiveren tid til å forberede den, samtidig som du reduserer risikoen for at dokumentasjonen blir glemt.
Ta vare på dokumentasjonen
Attesten kan være nyttig lenge etter at du har sluttet. Den dokumenterer både arbeidsforholdet og hva slags arbeid du har utført.
Derfor er det lurt å sikre attesten før kontakten med den gamle arbeidsplassen blir fjernere – og oppbevare den sammen med annen dokumentasjon fra arbeidslivet.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 15-15 / Arbeidstilsynet.