Dokumentasjon

Har jeg rett på attest når jeg slutter i jobben?

Ja. Når arbeidsforholdet avsluttes etter lovlig oppsigelse, har du som hovedregel krav på en skriftlig attest. Det finnes også minimumskrav til hva attesten skal inneholde.

Kort svar

Har du sagt opp eller arbeidsforholdet avsluttes etter lovlig oppsigelse, har du krav på skriftlig attest fra arbeidsgiveren.

Attesten skal som minimum inneholde:

  • navnet ditt

  • fødselsdato

  • hva arbeidet har bestått i

  • hvor lenge arbeidsforholdet varte

Arbeidsgiveren kan selvfølgelig skrive en mer utfyllende attest.

Attest er noe annet enn en referanse

En attest dokumenterer først og fremst at du har jobbet et sted og hva arbeidet ditt har bestått i.

En referanse er en person en ny arbeidsgiver kan kontakte for å få et mer personlig bilde av hvordan du arbeider.

Det kan derfor være nyttig å ha begge deler:

Attesten dokumenterer arbeidsforholdet. Referansen kan fortelle mer om hvordan du fungerte i jobben.

Hva hvis arbeidsgiveren bare gir en veldig kort attest?

Minimumskravene i loven er forholdsvis begrensede.

I enkelte arbeidsforhold kan du ha rett til en mer utfyllende attest dersom dette er vanlig praksis eller følger av tariffavtale.

Du kan uansett spørre arbeidsgiveren om de ønsker å beskrive for eksempel ansvarsområder eller sentrale arbeidsoppgaver litt nærmere.

Ta vare på attesten

Selv om du ikke trenger attesten akkurat nå, kan den bli nyttig senere.

Etter flere jobbskifter kan det være vanskeligere å huske nøyaktige datoer, stillingstitler og hvilke oppgaver du hadde. Attester kan derfor være verdifull dokumentasjon når du senere:

  • oppdaterer CV-en

  • søker ny jobb

  • skal dokumentere erfaring

  • vurderer hvilken kompetanse du faktisk har bygget opp

Be derfor om attest når arbeidsforholdet avsluttes, og oppbevar den slik at du finner den igjen senere.

Kilde: Arbeidsmiljøloven § 15-15 og Arbeidstilsynet.

Relaterte guider: