Oppstart og prøvetid
Hvor lang oppsigelsestid har jeg i prøvetiden?
Er prøvetid skriftlig avtalt, er oppsigelsestiden normalt 14 dager. Men arbeidsavtalen eller tariffavtalen kan ha andre regler, så sjekk hva som faktisk står i avtalen din.
Kort svar
Har du skriftlig avtalt prøvetid, er den gjensidige oppsigelsesfristen etter arbeidsmiljøloven normalt 14 dager.
Det betyr at både du og arbeidsgiveren som utgangspunkt har 14 dagers oppsigelsesfrist i prøvetiden, med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller følger av tariffavtale.
Når begynner de 14 dagene å løpe?
Dette skiller seg fra vanlig oppsigelsestid.
I prøvetiden regnes fristen fra den dagen oppsigelsen blir mottatt av den andre parten. Du trenger altså normalt ikke vente til den første dagen i neste måned før oppsigelsestiden begynner å løpe.
Hvis du vurderer å slutte raskt etter at du har begynt i en ny jobb, kan denne forskjellen derfor ha stor praktisk betydning.
Sjekk arbeidsavtalen først
14 dager er hovedregelen – ikke nødvendigvis det som gjelder i akkurat ditt arbeidsforhold.
Se etter:
om prøvetid faktisk er avtalt skriftlig
hvor lenge prøvetiden varer
hvilken oppsigelsesfrist som er avtalt
om arbeidsplassen er omfattet av tariffavtale
Prøvetid må være tydelig og skriftlig avtalt i arbeidsavtalen. Prøvetiden kan som hovedregel være inntil seks måneder.
Hva hvis prøvetiden er over?
Da gjelder ikke automatisk 14-dagersfristen lenger.
Etter prøvetiden gjelder de ordinære reglene om oppsigelsestid og det som følger av arbeidsavtalen. Etter arbeidsmiljølovens hovedregler er oppsigelsestiden normalt minst én måned, men den kan være lengre avhengig av avtalen og hvor lenge du har vært ansatt.
Hvis du allerede mistrives
Kort oppsigelsestid kan gjøre det praktisk enklere å slutte, men det betyr ikke nødvendigvis at du bør bestemme deg raskt.
Hvis du nettopp har begynt og er usikker, kan det være nyttig å skille mellom:
«Dette er krevende fordi alt er nytt»
og
«Denne jobben er grunnleggende annerledes enn det jeg ønsker.»
Oppsigelsesfristen forteller hvor raskt du kan komme deg videre. Den svarer ikke nødvendigvis på om det er riktig å gjøre det.
Kilder: Arbeidstilsynet og arbeidsmiljøloven § 15-3.